MATERIALEN
Geweven en geprinte materialen in diverse kwaliteiten

Gebreidestoffen

Gebreide stoffen

Deze stoffen worden gebruikt bij de productie van gebreide heren- en damesshawls. De stof wordt geproduceerd op grote breimachines, en deze stoffen zijn vaak iets grover. Ze worden vaak gebruikt voor de wat dikkere winter shawls, en mode-collecties. Denk hierbij aan de leuke ruitdessins van Burberry, of de grove col-shawls. Qua kwaliteit kunt u hier gaan voor 100% poly-acryl, 100% wol, 100% zuiver zijde, 100% viscose, of een mix van deze.

Geprinte stoffen

Geprinte stoffen

De ontwikkeling van spinnen en weven van katoen is vanaf 3400 v.Chr. in Egypte begonnen. Er zijn bronnen die veronderstellen dat de textiel- en weefkunst al veel ouder is (20.000 v.Chr.), uit een van de belangrijkste vondsten van de laatste decennia, de ijsmummie Ötzi, blijkt in ieder geval dat hij in die tijd (3100 v Chr.) nog geen geweven textiel droeg.

Geweven textielsoorten worden het meest gebruikt. De meeste stoffen hebben een goede en een verkeerde kant. Zo ziet bij een bedrukte stof de bedrukking er aan de goede kant het mooiste uit. De meeste stoffen, behalve bijvoorbeeld vilt of de voeringsstof vlieseline, hebben een draadrichting die parallel is aan de zelfkant. Dat is derhalve de richting van de schering bij het weven van de stof. Bij het knippen van de stof wordt rekening gehouden met de draadrichting, die dan meestal verticaal loopt in het eindproduct (zoals bij een shawl, strik of stropdas). Op patronen voor kledingstukken wordt deze richting aangegeven met de term “recht van draad”. Bij bepaalde kledingstukken, bijvoorbeeld als een strepenpatroon op een stropdas of shawl juist diagonaal moet lopen, wordt de stof ook wel “schuin van draad”, geknipt.

gewevenstoffen

Geweven stoffen

Deze stoffen worden gebruikt voor de effen / uni stropdassen, en wordt geweven op een “normaal” weefgetouw (geen jacquard dus) Bij het weven kan de structuur van de stof zelf bepaald worden, en kan dus worden gekozen uit bijvoorbeeld satijn, rips, saglione, matté of iedere andere binding die gewenst is. Deze stoffen kunnen worden geweven in 100% zuiver zijde, of in polyester. Op ditzelfde weefgetouw kunnen we sinds kort ook viscose verwerken, en dan kunnen daar luxe herenshawls van worden geconfectioneerd.

jaquard geweven stoffen

Jaquard geweven stoffen

De meeste stropdassen worden vervaardigd van jacquard geweven stof. Deze stoffen worden geweven op een Jacquard weefgetouw. Dhr Jacquard heeft dit weefgetouw uitgevonden, vandaar de naam jacquard geweven stoffen. Het jacquard weefgetouw maakt het mogelijk om dessins en meerdere kleuren toe te voegen aan de stof doordat het weefgetouw wordt aangestuurd door een weefkaart. Een weefkaart is eigenlijk een soort ponskaart / ouderwets draaiorgelboek, dat ervoor zorgt dat de gekleurde draden op de gewenste plekken over, of onder de stof doorlopen. Hierdoor kan een kleurrijk en zeer gedetailleerd dessin geweven worden met logo’s of andere figuren. Deze weefkaart is natuurlijk tegenwoordig digitaal, maar elk draadje moet wel worden gedefinieerd door de dessinateur. Natuurlijk kan bij het weven de structuur van de stof zelf bepaald worden, en kan dus worden gekozen uit bijvoorbeeld satijn, rips, saglione, matté of iedere andere binding die gewenst is. Deze stoffen kunnen worden geweven in 100% zuiver zijde, of in polyester. Op ditzelfde weefgetouw kunnen we sinds kort ook viscose verwerken, en dan kunnen daar luxe herenshawls van worden geconfectioneerd.